Hvordan tager I imod nye lærere på din friskole?
Nogle friskoler har føl-ordninger, andre tilbyder mentorforløb.
Uanset: at starte som nyuddannet lærer på en friskole kan være overvældende. Og det gælder både, hvis man er færdiguddannet fra en af landets mange læreruddannelser, og hvis man er i årspraktik fra Den frie lærerskole i Ollerup.
Derudover kan det være godt at vide, hvad de danske friskoler historisk set står på - hvis man ikke allerede ved det. Så måske kunne et grundkursus i Grundtvig og Kold være en idé?
Omfattende mentorordning
At være nyuddannet lærer er lidt som en identitetskrise. For hvem er man, når man går ind i et klasselokale? Og hvordan afholder man et forældremøde?
”Der er lærermangel, og færre og færre søger ind på læreruddannelsen. Så vi tog samtalen om, hvad vi kunne gøre her hos os,” siger skoleleder på Feldballe Friskole, Trine Andersen.
I årspraktik som friskolelærer
Hvert år starter en masse nye lærere på friskoler rundt omkring i Danmark. Måske er der også startet én på jeres skole.
Fælles for dem er, at de skal ud og finde deres ben som helt nye lærere.
Vi har spurgt tre årspraktikanter fra Den Frie Lærerskole, hvordan det er at være helt ny lærer.
Grundkursus i Grundtvig
Hvis der et sted på jeres skole hænger et portræt af en gråhåret GRUNDTVIG, så er der en grund til det. Han er nemlig manden, der sørgede for, at det blev lovligt at oprette en FRI SKOLE som jeres.
Her er, hvad du som friskolemenneske i grove træk bør vide om skolemanden N. F. S. Grundtvig.
Grundkursus i Kold
Mens N. F. S. Grundtvig sørgede for, at det blev muligt at oprette en FRI SKOLE som jeres, så er Christen Kold manden, der tænkte de praktiske tanker om frie skoler for børn.
Her er, hvad du som friskolemenneske i grove træk bør vide om skolemanden Christen Kold.